Comunicat de presă - Deputatul european Siegfried Mureșan solicită autorităților italiene sancțiuni împotriva eurodeputatului Gianluca Buonanno

Postat la ora 16:43, miercuri, 25 februarie 2015
Eurodeputatul român Siegfried Mureșan a solicitat miercuri Departamentului pentru Oportunități Egale din Guvernul Italiei să facă toate demersurile necesare pentru ca eurodeputatul italian Gianluca Buonanno să răspundă în fața justiției pentru declarațiile discriminatorii la adresa românilor care locuiesc în Italia.

Într-o scrisoare transmisă în 25 februarie 2015 șefei Departamentului pentru Oportunități Egale din Guvernul Italiei, doamna Ermenegilda Siniscalchi, domnul Siegfried Mureșan și-a arătat îngrijorarea față de declarațiile domnului Gianluca Buonanno cu privire la românii care locuiesc și muncesc în Italia. Într-un interviu acordat vineri postului italian Radio 24, eurodeputatul italian afirma că se bucură de moartea unui deținut român într-o închisoare italiană și că ar fi foarte fericit dacă toți românii ar părăsi Italia.

Domnul eurodeputat Siegfried Mureșan a ținut să precizeze că declarațiile eurodeputatului Gianluca Buonanno, nu doar că sunt total inacceptabile, dar, totodată, încalcă prevederile Directivei Consiliului 2000/43/CE privind principiul egalității de tratament între persoane, implementată deja în legislația internă de către Italia.

„În aceste condiții, vă cer dumneavoastră şi Oficiului Național de Luptă Împotriva Discriminării Rasiale să acționați în așa fel încât acest caz să fie adus în fața justiției italiene. Oferind exemple puternice și concrete opiniei publice din Italia, aveți oportunitatea de a vă aduce o importantă contribuție la lupta împotriva discriminării”, a solicitat deputatul european Siegfried Mureșan în scrisoarea transmisă oficialului italian.

Textul scrisorii:

25.02.2015, Bruxelles

Ermenegilda SINISCALCHI

Şefa Departamentului pentru Oportunități Egale

Stimată doamnă Ermenegilda Siniscalchi,

Vă scriu pentru a-mi exprima îngrijorarea cu privire la declarațiile făcute de deputatul european Gianluca Buonanno în data de 20 februarie.

Domnul Buonanno a declarat la postul italian Radio 24 că s-a bucurat de moartea unui deținut român care s-a sinucis într-o închisoare italiană din Opera. De asemenea, a adăugat că ar fi fericit dacă toți românii ar pleca din Italia.

Doresc din start să precizez că această scrisoare nu este o modalitate de a proteja un deținut condamnat; este un semnal de alarmă pe care doresc să îl trag cu privire la situația românilor din Italia.

Aceste declarații ale domnului Buonanno au urmat unor comentarii făcute de câțiva angajați ai poliției penitenciarului pe o rețea de socializare.

Ministrul Justiției din Italia, Andrea Orlando, și-a făcut deja cunoscută opinia cu privire la aceste ultime comentarii, declarând că sunt intolerabile.

Cu toate acestea, nicio acțiune nu a fost luată împotriva europarlamentarului italian. Trebuie să vă atrag atenția că aceasta nu este prima dată când domnul Gianluca Buonanno face declarații împotriva imigranților și incită la xenofobie și rasism. El a solicitat în mod repetat stoparea imigrării în Italia și i-a incitat pe compatrioții săi italieni la ură împotriva imigranților. Acestea nu sunt doar comentarii politice, așa cum ar putea fi interpretate, ci atacuri constante asupra unei întregi comunități. Ceea ce agravează situația este faptul că domnul Buonanno este o persoană publică, dar care, aparent, nu cunoaște îndeajuns de bine legislația europeană și națională privind discriminarea și libera circulație a persoanelor.

Cu privire la acest aspect trebuie să amintesc faptul că în baza articolului 18 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene şi articolului 21 al Cartei Drepturilor Fundamentale - „orice discriminare pe baza naționalității este interzisă”.

Aş dori, de asemenea, să vă informez că Italia implementează deja prevederile Directivei 2000/43/CE privind principiul egalității de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică.

Mai mult, libertatea de mișcare este unul dintre cele 4 fundamente care stau la baza Uniunii Europene şi a adus mult mai multe beneficii acesteia precum şi statelor membre decât costuri. Conform mai multor estimări, românii contribuie cu aproximativ 1,5% la PIB-ul Italiei.

Astfel, românii joacă un rol foarte important în susținerea creșterii economice a Italiei prin acoperirea golurilor deja existente pe piața muncii şi prin creșterea nivelului de concurență în cadrul forței de muncă din Italia. De asemenea, sunt contributori neţi la sistemul de ajutor social. Acestea sunt chestiuni cheie care demonstrează rolul important jucat de români şi alți cetățeni ai Uniunii în creșterea economică a Italiei.

Incitarea la discriminare bazată pe naționalitate, rasă sau origine etnică este o încălcare flagrantă a normelor europene și italiene precum şi a principiilor care stau la baza construcției noastre europene.

Domnul Bounanno este, în calitatea sa de europarlamentar, o persoană publică şi, astfel, declarațiile lui, atunci când sunt făcute public, pot modela păreri și idei în spațiul public italian.

În concluzie, vă cer dumneavoastră şi Oficiului Național de Luptă Împotriva Discriminării Rasiale să acționați în așa fel încât acest caz să fie adus în fața justiției italiene. Oferind exemple puternice și concrete opiniei publice din Italia, aveți oportunitatea de a vă aduce o importantă contribuție la lupta împotriva discriminării.

Cu stimă,
Siegfried Mureşan