Comunicat de presă - Siegfried Mureșan a interpelat Comisia Europeană despre eligibilitatea construcției nodului rutier de la Sântuhalm din fonduri europene

Postat la ora 11:50, marți, 28 august 2018

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) a transmis astăzi o interpelare scrisă Comisiei Europene în care solicită lămuriri privind eligibilitatea construcției nodului rutier de la Sântuhalm, județul Hunedoara, din fonduri europene.

Interpelarea vine în contextul în care, din cauza lipsei acestui nod rutier, nu există o descărcare de trafic de pe tronsonul de autostradă Deva - Orăștie pe șoseaua către municipiul Hunedoara.

Regăsiți mai jos conținutul integral al interpelării:

„Construcția variantei ocolitoare Deva - Orăștie la standard de autostradă a fost finalizată în 2013, fiind cofinanțată prin intermediul fondului ISPA. Varianta ocolitoare a fluidizat traficul rutier în zonă, însă are un defect structural, căci nu dispune de o descărcare de trafic pentru șoseaua spre municipiul Hunedoara, al doilea oraș ca mărime al județului și care din acest an nu mai are nicio legătură feroviară, după închiderea gării.

Descărcările de trafic prevăzute de proiect nu sunt suficiente pentru traficul din zonă, de aceea una dintre variante este construcția unei noi descărcări, precum și a unui nod rutier în zona localității Sântuhalm.

Autoritățile guvernamentale din România au informat opinia publică în mod contradictoriu, afirmând inițial că un astfel de proiect nu poate fi demarat întrucât autostrada este încă în construcție și ar exista riscul pierderii finanțării europene. Ulterior, ministrul transporturilor a afirmat că un astfel de nod rutier ar putea fi executat prin intermediul fondurilor europene.

A fost Comisia informată de către autoritățile române cu privire la intenția realizării unui nod rutier la Sântuhalm, pentru descărcarea traficului de pe varianta ocolitoare Deva - Orăștie?

Este acest proiect eligibil pentru finanțare din fonduri de coeziune și dacă da, care sunt condițiile pentru accesarea finanțării?”